Anna muuttaa maalta suureen kaupunkiin piikomaan ja tapaa miehen, tulee raskaaksi ja menee naimisiin.Anna on maalaistyttö, joka ei kaikkea ymmärra mitä kaupunkilaiset puhuvat ja varsinkin mitä puheilla tarkoittavat. Niinpä Anna huomaakin pian olevansa kansalaisluottamuksensa menettäneen miehen vaimo.Ja pian käy niinkin, että Annasta tulee "elävän leski", vangin vaimo.

Ajankuvaus on kirjassa vallan mainio, riipivän realistinen ja samanaikaisesti lämmin ja herkkä kuvaus naisen elämästä Suomessa 20-luvulla.Kirjassa käytetty savonmurre elävöittää tekstiä mutta tekee sen paikoin vaikeaksi ymmärtää vaikka allekirjoittanut on lapsuutensa viettänyt samoilla murrealueilla.Onneksi murre on leveimmillään vain puhelainauksissa !

Anna vie perhettään eteenpäin ja hoitaa kaksosia niin hyvin kuin taitaa.Kotiin palanneen miehen kommentti kaikessa yksinkertaisuudessaan itkevistä vauvoista "Voi jumalauta saatana!-Mikä nuissakii on vikana?Mitenkä ne ei ossoo olla?" on veret seisauttava.Itkevä ja väsynyt Anna ei mieheltään sympatioita heruta " Teeskentelet!" sanoo mies ja menee.

Olen monasti miettinyt mikä merkytys perheelle on salaisuuksista.Anna pidetään pimennesso monesta asiasta tai hänelle vihjaillaan yhtä ja toista.Silti hän jaksaa rakastaa eikä juuri kanna kaunaa petturuudesta jota osakseen saa.Itse en kestäisi puoli totuutksia vaan vaikka väkivalloin haluaisin selvittää asiat pohjia myöten.Ehkäpä Annan tapa suhtautua asioihin vähän rauhallisemmin on rakentavampi kuitenkin..

Kenelle tätä kirjaa suosittelisin? Sellaiselle lukijalle jota kiinnostaa Suomen lähihistoria ja jolla on jo jotain käsitystä Suomen historiasta.Kirjassa ei nimittäin liikaa selitetä, uskotaan siihen, että lukija tietää myös itse jotakin.